MAKOVNÍK -FILIPOVNÍK i s postupem
Potřebné ingredience
1kocka droždí, 1 kg polohrubá mouka, 3 vejce, 3 dcl oleje, 0,5 l. mléka, 1 prdopeč, 5 PL cukr krystal, sůl Plnka- mák mletý, kakao a cukr moučka, rozinky, nebo ořechy s cukrem... Z této dávky máme 4 záviny.
Postup přípravy
Je to náš starý rodinný recept- Makovník Filipovník. Tak až ho náhodou skusíte, napište mi jak Vám chutná.
Přeji Vám všem hezké Vánoce a mnoho zdaru při pečení.
Připravíme si těsto a dáme kynout kvásek do vlažného mléka
pak kvásek spojíme s téstem a pracujeme a pracujeme , mícháme, pořádně. ať nabere vzduch
takto mám připravený mák s cukrem a kakao s cukrem. kdo má rád ořechový závin,připavý si ořechy s cukrem. já dávám hodně máku, tak cca 300 g máku-to je sáček a půl.
Těsto si rozdelíme na 4 boxánky.na pomúčené desce si vyválíme plát. a potřeme olejem. myslím že je to i vidět.
dáme mák. schválně jsem fotila aby bylo vidět jakou vrstvu si dávám. ale každý podle chuti.
pokapu mák olejem a zatočím na závin
pekáč si jemně potřu olejem a vložím záviny. jeden mi vyšel do zákruty. hm:-))
necháme hodinu kynout přikryté na teplém místě. pak uz jen potřít vejcem a propíchat vidličkou a péct v troubě.
Ještě foto na kakaový závin. tam dávám více oleje. nebo můžete nastrouhat máslo na kakao.
takto vypadají upečené.ňam...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé